
وزیر ارتباطات: تلگرام تروریستها را حذف نکند فیلتر میماند
برخورد منطقی وزارت ارتباطات با تلگرام در چند روز اخیر به درستی این نکته را مشخص کردهاست که شبکههای غیرایرانی اگر قرار است در ایران فعالیت کنند باید قواعد حاکمیتی ما را پذیرا باشند…
بهارستانه: وزیر ارتباطات گفته است که تلگرام مروج خشونت و عملیاتهای تروریستی است. آذری جهرمی تأکید کرده که اگر مدیر تلگرام شرایط حاکمیت و خواست مردم ما را برای مسدود کردن کانالهای مروج خشونت نپذیرد، همچنان فیلتر باقی خواهد ماند. شبکههای اجتماعی از جمله تلگرام، پلتفرمی است که سرعت ارتباطات و انتشار اخبار چه در مسائل خوب و چه منفی را گسترش میدهد و در چنین شرایطی هم لازم است قوانین حاکمیتی را بپذیرند و به آن احترام بگذارند. از طرفی دیگر شبکههای اجتماعی راهی برای تعامل است که نباید در آن زیادهروی کرد. مشکلات ناشی از زیادهروی نوجوانان در استفاده از شبکههای مجازی با منزویشدن و فاصله گرفتن از جمع و بروز مشکلات جسمانی (به دلیل عدم تحرک) مشهود است. به تازگی نیز سرپرست پژوهشگاه فضای مجازی کشور از شکستن رکورد انتشار یک میلیارد مطلب در کانالهای عمومی فارسی زبان تلگرام خبر داد.
براساس آمارهای مرکز ملی فضای مجازی تعداد کانالهای عمومی فارسی زبان تلگرام امروز از مرز ۵۵۵ هزار کانال گذشته و مجموع تعداد اعضای کانالها نزدیک به ۷۲۰ میلیون است که با توجه به اعلام تلگرام در خصوص وجود ۴۰ میلیون اکانت از کاربران ایرانی نشان میدهد هر کاربر به طور متوسط در ۱۸ کانال عضو است.
سرپرست پژوهشگاه فضای مجازی کشور گفت: با توجه به اینکه کل صفحات سایتهای فارسی زبان در اینترنت حدود ۱/۲ میلیارد تخمین زده میشود، میتوان گفت از نظر شاخص تعداد مطالب منتشرشده، پیامرسان تلگرام به تنهایی و صرفاً در کانالهای عمومی آن از سال ۱۳۹۴ که امکان ایجاد کانال در تلگرام فراهم شده، قابلیت رقابت با تمام محتوای تولیدشده در تمام سایتهای فارسیزبان در طول سالیان اخیر را پیدا کردهاست.
مسعود اسدپور تأکید کرد: از میان مطالب منتشرشده در کانالهای تلگرام ۸۸ درصد به صورت تولید مطلب جدید و ۱۲ درصد آن بازنشر (فوروارد) مطالب کانالهای دیگر بوده است. البته حجم قابلتوجهی از این مطالب تولیدی، کپی مطالب کانالهای دیگر بوده که در جای خود قابلبررسی است.
برخورد منطقی حاکمیت
رویکرد دولت و قوه قضائیه در این زمینه هم هوشیارانه بوده است. وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات به صورت آشکار و شفاف و فراتر از مکاتبات رسمی و اداری، با مدیر تلگرام درباره فعالیت کانالهای دروغپرداز و شایعهپراکن صحبت کرده و عدم تحمل این روند را تذکر داده است. وزیر ارتباطات و فناوری ارتباطات درباره سرنوشت مطالبات مراجع قضایی درباره جلوگیری از انتشار محتوای مجرمانه در این بستر ارتباطی، اظهار داشت:«نه ما و نه دادستانی موافق بستن تلگرام نیستیم و دادستان محترم کل کشور هم اعلام کردند، مخالف مصادیق مجرمانه و مشکلدار در فضای مجازی هستند.»
آذری جهرمی تصریح کرد: با مدیران تلگرام به صورت آشکار و شفاف صحبت کردیم و اعلام نظر را به صورت مکاتبات اداری معمول هم پیش نبردیم. اعلام کردیم از جریان آزاد اطلاعات حمایت میکنیم و دولت همواره این کار را کرده است. ضریب دسترسی مردم به اطلاعات در دولت یازدهم مشخص است که چه میزان بوده، اما همزمان ما دروغپردازی و پخش شایعات را هیچگاه نمیپذیریم.
وی افزود:«در مورد این مسئله از مدیران تلگرام آشکارا خواستیم که فکری بکنند. مدیر تلگرام به صورت خاص و سایر شبکههای اجتماعی باید چنین رویکردی داشته باشند. مدیر تلگرام هم شفاف پاسخ داده است که ما هم موافق این موضوع نیستیم و قوانین ما هم این مسئله را محکوم میکند، اما روال اعلامی ما این بوده که بر اساس گزارش کاربرانمان این مسائل را پیگیری میکنیم.»
جهرمی گفته است: خیلی از کانالهای تلگرامی هستند که اقدامات تروریستی را ترویج و مردم را برای این کارها تشویق میکنند. وی تصریح کرد: کانالهای متعدد تلگرامی وجود دارند که به ترویج خشونت و رفتارهای تروریستی اقدام میکنند. آمارها و مستندات این مسأله وجود دارد و اگر تا کنون در این مورد آمار ارائه نکردیم به دلیل عدم ترویج خشونت بوده است.
کانالهایی که مردم را به آتش زدن خانه مسئولان، مساجد و تکایا و حمله به مراکز نظامی تشویق میکنند. این گونه موارد در هیچ کشوری اجازه فعالیت نخواهند داشت. آذری جهرمی گفت: «انتظار داریم تلگرام این شیوه را پیادهسازی کند و انعکاس درخواست مردم برای برخورد با این گونه شبکهها و کانالها را در این ارتباط ببینیم. مردم در شبکههای اجتماعی حضور دارند و در مکاتبات و تماسهایی که با دفتر ما دارند پیگیر این مسئله هستند که فعالیت اینگونه کانالها متوقف شود.»
خطر تهدید امنیت اجتماعی
روز گذشته همچنین وزیر ارتباطات در پایان جلسه هفتگی هیئت دولت با حضور در جمع خبرنگاران درباره اعمال محدودیتهای اخیر برای شبکههای اجتماعی اعلام کرد: « باتوجه به آنکه عدهای از ظرفیتهای بسیار خوبی که برای توسعه کسب و کار، اشتغال و دسترسی به اطلاعات بود، سوءاستفاده کردند و اثرات آن در زندگی مردم دیده شد، این چالش بهوجود آمد که اگر این اپلیکیشنها مسدود شود، امکان استفاده مثبت از آن توسط مردم محدود میشد و درصورت آنکه مسدود نمیشد نیز امنیت اجتماعی زیرسؤال میرفت.»
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات یادآور شد: «در جلسه شورای امنیت کشور نظرات موافق و مخالف در این رابطه مطرح شد و در نهایت تصمیم نهایی این شورا برای تأمین مصلحت مردم، این بود که فعلاً این شبکههای اجتماعی متوقف شود تا امکان سوءاستفاده ضدانقلاب گرفته شود.»
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات همچنین یادآور شد: «نظر ما در ابتدا این بود که مکاتبه کنیم و بر این اساس با صلاحدید شورای امنیت کشور با مدیر تلگرام مکاتبه و از ایشان درخواست کردیم که بنابر سیاستهای موجود این کانالها متوقف شود که سه کانال از این مجموعه مسدود شد، اما مجدداً در کانالهای دیگر فعال شدند و با توجه به ضعف مراجع خبری در کشور ما و هجوم مردم برای اینکه ببینند چه خبر است، مراجعات به این کانالهای جدید زیاد شد و مدیر تلگرام به رغم تعهدات خود اقدامی نکرد.»
بازگشت تلگرام همراه با آرامش
عضو دولت دوازدهم تأکید کرد: « بنابر تصمیم شورای امنیت قرار شد این پیامرسان بهطور موقت مسدود شود که این توقف انجام شد. بحث بعدی بعد از بازگشت آرامش این است که پیگیری کردیم تا شورای امنیت اجازه دهد در نقاطی که این آرامش حاکم شده، فعالیت بعضی از این شبکهها از سرگرفته شود و همچنین با مدیر تلگرام نیز مکاتبه کردیم و گفتیم ادامه فعالیت این پیامرسان منوط به این است که مصارف تروریستی آن حذف شود.»
آذری جهرمی افزود: «مگر ما اطلاعات خصوصی و شخصی شهروندان یا بحثی در حوزههای سیاسی از ایشان خواستهایم؟! ما میگوییم امکان ترویج خشونت را متوقف کند و اگر اصلاح نشود، طبیعتاً ادامه فعالیت اینچنینی این شبکه میسر نخواهد بود.» به هر حال بیشتر کاربران و بیشترین حجم استفاده از تلگرام در ایران است و طبیعتاً اگر احترام متقابل وجود نداشته باشد، شرایط برای همکاری دشوار میشود و مدیر تلگرام هم باید به مقررات ایران و درخواست مردم برای حذف موارد تروریستی احترام بگذارد.
منبع: روزنامه جوان